Ecoboerderij de Haan is de Burense ondernemer van 2018! (Bericht van Ondernemers Platform Buren, geplaatst 19 oktober 2018)
Op 4 oktober is Ecoboerderij De Haan gekozen tot Burense ondernemer van het jaar! Ecoboerderij De Haan is een innovatieve melkveehouderij en is de eerste biologisch gecertificeerde boerderij met A2/A2-melk. In de boerderijwinkel verkopen ze naast rauwmelkseprodukten nog véél meer gezonde voedingsproducten.
We kunnen terugkijken op een geslaagde avond in dorpshuis In de Gaard te Ingen. De winnaar van harte gefeliciteerd en de genomineerden die buiten de prijzen vielen, hartelijk dank voor jullie inzet. Op onze website staan inmiddels alle foto's en video's van het evenement.
Dit waren de genomineerden voor dit jaar:
Sjiek, Lienden
Sjiek is een modezaak in Lienden met een nieuw, fris concept. De kleding die in de winkel hangt is hip, betaalbaar en ‘net even anders’. Iedere week worden er nieuwe items aan de collectie toegevoegd.
Golden Design, Buren
Golden Design maakt awards met een geheel eigen vernieuwend design in plexiglas dat o.a. het beeldmerk van de gouden en platina platen in Nederland is geworden.
KokenOpHout, Asch
Eeuwenlang hebben Indianen CedarWood planken gebruikt om vis, gevogelte en wild op te bereiden. KokenOpHout produceert en verkoopt verschillende soorten CedarWood planken voor oven of bbq.
Ecoboerderij De Haan, Ingen
Ecoboerderij De Haan is een innovatieve melkveehouderij en is de eerste biologisch gecertificeerde boerderij met A2/A2-melk. In de boerderijwinkel verkopen ze naast rauwmelkseprodukten nog véél meer gezonde voedingsproducten.
Height Technologies, Lienden
Height Technologies levert professionele drones, payloads, trainingen en consultancy voor industriële, tactische, thermische en agrarische doeleinden.
De verkiezing wordt georganiseerd door de stichting ondernemersplatform Buren (OPB) en de gemeente Buren.
Winter/voorjaarnieuws (geplaatst 26 februari 2018)
"Er wordt veel gemeten en geregistreerd in de melkveehouderij. Melkproductie is een complex proces. Het is belangrijk om van een gezonde bodem, gezond gras en goede voeding te komen tot gezonde melk en goede mest. Steeds meer boeren worden zich bewust van het belang van een goede kringloop op hun bedrijf. In de kringlooplandbouw stemt de boer het gebruik van kunstmest, krachtvoer en grondstoffen zorgvuldig af op de behoefte van de bodem en het gras en de kwaliteit van de melk en het vlees. Met als resultaat schoner grond- en oppervlaktewater en vruchtbaarder bodem. Goed voor het milieu. De focus in deze kringloopbenadering ligt vooral op een efficiënte kringloop van voedingsstoffen. Dat is een waardevolle insteek en tegelijk een wat eenzijdige kijk op de werkelijkheid." Een deel uit de publicatie van Vortex Vitalis, over de vitaliteit in de kringloop van de melkveehouderij. Het hele artikel leest u hier.
Zomer(s)nieuws (geplaatst 17 juni 2017)
Vanaf medio juni te koop in de boerderijwinkel: rauwmelkse A2-kaas! Matthijs kreeg steeds vaker de vraag: "Heb je ook rauwmelkse kaas"? Hij ging op zoek en vond de "Erfkazer", een jong bedrijf (opgestart in 2016 en operationeel sinds januari 2017) met een mobiele kaasmakerij. Zo kan op iedere locatie waar gemolken wordt kaas gemaakt worden - en rauwmelks, want dat mag alleen op de boerderij zelf. Met de nog warme melk - zo van de koe - wordt het beste resultaat bereikt, verser kun je het niet krijgen! Het hele proces van kaasmaken met de mobiele kaasmakerij duurt ongeveer 6 uur. De verse kaas wordt daarna door Erfkazer meegenomen en in de bedrijfsruimte gezouten (met Keltisch Zeezout , op speciaal verzoek van Matthijs...) en verzorgd, tot ze na ongeveer 6 weken op smaak is. De kaas gaat dan weer retour naar de boerderij. Deze A2/A2-kaas is gemaakt met dierlijk stremsel en (uiteraard) alleen nog als jonge kaas verkrijgbaar... Of het ooit belegen (laat staan oude) kaas wordt staat te bezien - hij is veel te lekker om belegen of oud te laten worden!
Geschiedenis Erfkazer
Erfkazer is begonnen met kaas maken voor eigen gebruik, gewoon in de keuken. Een bedrijfsbezichtiging van een mobiele kaasmakerij in Duitsland leidde tot het verzoek om daar één dag in de week kaas te komen maken. Door de goede smaak van de eigengemaakte kaas en de ervaring met de Duitse mobiele kaasmakerij kwam het idee om een mobiele kaasmakerij in Nederland op te zetten. Erfkazer kan per keer 500 liter melk (dat resulteert in ca 50 kg kaas) verwerken. En die kaas vindt u nu in de Boerderijwinkel van Ecoboerderij De Haan, dus snel naar de winkel!
Lentenieuws (geplaatst 29 mrt 2017)
Gisteren, maandag 28 maart was de eerste 'lokale warme dag' van dit jaar. De laatste keer dat het ergens in ons land 20 graden of meer werd was 16 oktober 2016, dat is 163 dagen geleden - ruim 5 maanden... In die periode gaan de meeste boerderijen in de winterslaap, maar zo niet Ecoboerderij De Haan. De koeien gaan wel wat vaker op stal omdat het in die periode te drassig is in de wei, maar Matthijs de Haan zit nooit stil. De verzorging van de dieren vraagt altijd aandacht en ook de Boerderijwinkel moet aangevuld worden met (nieuwe) producten. Daar kunt u nu ook zeeschelpenzand kopen, een unieke bodemverbeteraar. Dus gaat u aan de slag in uw moestuin? Eerst even naar de Boerderijwinkel voor een zak schelpenzand, slechts €9,95 per 20kg.
Een artikel waar Ecoboerderij De Haan zich helemaal in kan vinden stond afgelopen winter in De Groene Amsterdammer. Wie denkt dat dit het zoveelste 'groen magazine' is vergist zich... De Groene Amsterdammer is het oudste opinieweekblad van Nederland, "sinds 1877 onafhankelijk baken van de vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur". "De Groene biedt verfrissende ideeën, nieuwe feiten en onverwachte inzichten in een tijd van intellectuele verschraling, onafhankelijk en zonder commerciële belangen". Journalist Frank Mulder schreef in februari een prachtig artikel in De Groene over de 60-jarige Amerikaanse boer Joel Salatin (foto).
Matthijs bewondert zijn manier van werken en sluit zich graag aan bij de zienswijze van Salatin. De Groene Amsterdammer en journalist Frank Mulder vonden het goed dat het artikel bij meer mensen onder de aandacht werd gebracht - u leest het via deze link.
De kop van het artikel slaat wat Matthijs betreft de spijker op z'n kop: "Doe altijd het tegenovergestelde van wat de overheid en de industrie adviseert". Joel Salatin, door Time Magazine eens de meest innovatieve boer ter wereld' genoemd (maar Time Magazine was nog nooit in Ingen geweest, red. ;-)), gaat uit van een benadering die is gericht op relaties, met de natuur maar ook met mensen. Dat het ook echt kan bewijst Salatin met zijn bedrijf Polyface, in de vallei van de Shenandoah, Virginia.
Daar verkoopt hij melk, eieren, vlees, groente en fruit. Maar ook hout, konijn, kalkoen, jam, en nog veel meer. "Kijk naar de natuur," zegt Salatin. "De natuur verspreidt haar afval en zet het opnieuw in. Ze exporteert geen koolstof naar het buitenland, maar gebruikt het. Ze put de bodem niet uit, maar verrijkt de bodem. Ze geeft niet 365 dagen per jaar dezelfde opbrengst. Ze groeit toe naar meerjarige gewassen, enzovoort. Dat zijn allemaal principes die ons de weg wijzen naar een gezonde landbouw." Waar kennen we dat van... Was er niet een boer in het Betuwse Ingen die ook zo werkt?
Ecoboerderij De Haan kijkt alweer vooruit. Vorige week kocht Matthijs een stierkalf, die als hij groot is bij de koeien moet. Niet zomaar een stierkalf (uiteraard een A2-kalf) maar een heel bijzondere... Omdat vet gezond is zocht Matthijs vorig jaar de koe uit die het hoogste vetgehalte geeft: 8%! De moeder gaf ook nog eens ruim 5% eiwit - dáár wilde Ecoboerderij De Haan een stiertje van hebben! En deze 'jongen' is nu te bewonderen op de boerderij. Op naar de zomer!
Herfstnieuws (geplaatst 17 okt 2016)
Het is herfst, de bladeren beginnen te vallen, maar dat is natuurlijk geen bijzonder nieuws in deze tijd van het jaar. De afgelopen weken werd het nieuws gedomineerd door 'zuivelnieuws', nieuws over A2A2 'oermelk'. Waarom was dat? Nou, vanaf vandaag ligt er 'A2A2 Melk' in de supermarkt! De voor- en tegenstanders buitelden over elkaar heen: in het journaal, op internet en vandaag nog in het Algemeen Dagblad. Ook het Voedingscentrum - zoals gebruikelijk niet gehinderd door enig gebrek aan kennis - meende een duit in het zakje te moeten doen en noemde het "vooral slimme marketing". 'A2A2 Melk' is een product van de Veco Groep, het is verkrijgbaar in de 'gewone' en in de biologische variant. Maar is dit echt NIEUWS? Bij Ecoboerderij De Haan is al enkele jaren 100% biologische rauwe A2-melk (nu dus A2A2 Melk genoemd) te koop, van grasgevoerde koeien. Niets nieuws onder de zon, maar het is natuurlijk wél mooi dat het initiatief van Ecoboerderij De Haan een vervolg krijgt. Het is al een aantal jaren bekend dat koeien verschillende soorten melk geven, met een andere eiwitsamenstelling, op deze website is daar van alles over te lezen. Of A2-melk voor mensen met een koemelkallergie een serieus alternatief is moet iedereen voor zichzelf proberen. Feit is dat deze A2-melk in Nieuw-Zeeland, Australië, India, Canada en ook de USA de laatste jaren erg populair is geworden. Ook in Engeland is A2-melk gewoon te koop in supermarkten, in Nederland staat het nog maar in de kinderschoenen terwijl het marktaandeel in Australië al ca 10% bedraagt. Daar biedt de A2 Milk Company (opgericht in 2000) nu ook room, melkpoeder en A2-ijs. Wilt u échte grasgevoerde biologische rauwe A2-melk? Dan bent u (voorlopig nog) aangewezen op Ecoboerderij De Haan in Ingen, u vindt het niet in de supermarkt!
Lava
Zo'n 20 jaar geleden strooide Matthijs de Haan samen met z'n vader 600 ton lava over de akkers, kosten ca NLG 65.000 - een forse investering destijds. Het doel was de bodem te verbeteren, lava is een van de beste grondverbeteraars. Het werd tijd om de bodem weer eens te verrijken, dus er werd weer een nieuwe vracht Eiffel-lava besteld om over de weilanden te verspreiden (foto). Want hoe beter de bodem, hoe beter het gras, hoe gezonder de koeien en hoe beter de melk, logisch toch? Vergelijk het met koken: je verzamelt eerst alle ingrediënten. Als je iets mist gaat dat ten koste van de kwaliteit van het gerecht. Zo is het ook met mens, dier en plant. Bij de groei heeft de plant mineralen nodig, meer dan 60 verschillende. Ja, planten groeien ook wel door de kunstmest, maar dan hebben ze wel een tekort aan essentiële sporenelementen. Zo'n 160 jaar kunstmest hebben de bodems in het Westen sterk uitgeput, men oogst 60 mineralen en strooit er slechts enkele terug. Er zijn in de bodem vaak nog maar 16 mineralen in voldoende hoeveelheden aanwezig. Vandaar dat de planten niet zo gezond zijn en voortdurend bespoten moeten worden. Maar niet bij Ecoboerderij De Haan, hier wordt er alles aan gedaan om de bodem op een zo natuurlijk mogelijke manier gezond te houden, zoals u elders op deze site kunt lezen. En nu wordt er dus weer een vrachtwagenlading lava gestrooid, allemaal om te zorgen dat de melk van topkwaliteit is!
Nieuw in de boerderijwinkel
Ecoboerderij De Haan heeft weer nieuwe gezonde producten toegevoegd aan het assortiment, nu is er ook Essiac thee verkrijgbaar, klik op deze link voor meer info. Helaas staat de overheid (de NVWA) niet toe om precies op te noemen wat de voordelen voor uw gezondheid zoal kunnen zijn, want dat noemen ze "kwakzalverij". Gelukkig is er internet en buitenlandse websites vallen niet onder die betuttelende Nederlandse wet- en regelgeving. Zo schijnt de dokter van John F. Kennedy, Dr. Charles A. Brusch MD, in 1990 geschreven te hebben dat Essiac kanker kan genezen: "Essiac is a cure for cancer, period". Maar op die website van 'elk hunter Matt' staat ook "I am not a physician. I am a researcher. I make no claims that Essiac will cure you. I simply report to you the information which is already available in other books and magazine articles. Make your own conclusions. Consult your doctor." Wilt u meer lezen over Essiac, kijk dan op de website van Cancer Reserarch UK. Wellicht kunnen de kruiden in Essiac thee helpen de giftige stoffen in uw lichaam te verminderen, zoals onder volksgenezers beweerd wordt.
Nog een nieuw product in de Boerderijwinkel dat aandacht verdient: "Uberti vinaigre des 4 voleurs", vertaald in het Nederlands "Azijn van de 4 Rovers". Voor deze natuurlijke, biologische en gezonde specialiteit - een combinatie van ciderazijn en cichorei - hoeft u niet naar Frankrijk, gewoon verkrijgbaar in het Betuwse Ingen. Deze heerlijke azijn bevat naast kruiden en specerijen ook rozemarijn, thijm, kaneel en munt. Uberti's 'gewone' organische azijn is het beste Bio Product van het Jaar geworden in Frankrijk, dus topkwaliteit!
Zomernieuws (geplaatst 31 aug 2016)
Met mooie 20+ temperaturen loopt de zomer(vakantie) op z'n eind, maar bij Ecoboerderij De Haan gaat het werk gewoon door: de 'dames' lopen lekker in de wei en als ze gemolken willen worden melden ze zich bij de melkrobots. Is er file en moeten ze even op hun beurt wachten, dan gaan ze in de stal lekker even onder de elektrische borstel staan om lekker op de rug gekrabd te worden. Is het buiten in de soms brandende zon te warm, dan zoeken ze de schaduw op en drinken wat water met Keltisch zeezout en magnesium.
Zo wordt het dieren zo aangenaam mogelijk gemaakt – en daar krijgt Matthijs de Haan heerlijke melk voor terug. En dat die melk heerlijk is vonden ook twee onderzoekers die begin augustus op bezoek kwamen. Eline Beentjes (stagiaire Vrije Universiteit Amsterdam, RVO.nl) kwam samen met Ida Smit (RVO.nl) om te praten over Matthijs' visie op ondernemen en zijn ideeën over het milieu, n.a.v. het CLM-onderzoek uit 2015. Het CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu) is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu; de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stimuleert duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen.
Het CLM onderzocht de aandacht voor verduurzaming, de vermindering van de klimaatbelasting, de doelstellingen die samenhangen met de doelstellingen uit het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren. Om de doelen van dit convenant dichterbij te brengen heeft het toenmalige ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie een project uitgezet waarin kennisoverdracht rond de thema’s energie en klimaat plaatsvindt. Dit project, AgroEnergiek genaamd, begon in 2012 met het opstellen van een communicatieplan, een onderzoek naar de ideeën, kennis en informatiebehoefte van ondernemers. Aan de hand van een vragenlijst stelde Eline en Ida Matthijs vragen over zijn visie op het belang van energiebesparing, milieu, duurzame energie en allerlei andere onderwerpen met betrekking tot de bedrijfsvoering en het klimaat.
Eline vroeg vooral ook waarom Matthijs dit zo belangrijk vond. Het bleek dat hij een heel eigen visie heeft op milieu en ondernemen, Ecoboerderij De Haan gaat zijn eigen weg en loopt voorop! Ook bijzonder: Matthijs neemt geen maatregelen "omdat de overheid het graag zo ziet", "omdat er subsidie voor te krijgen is", "omdat de consument of zuivelfabriek er om vraagt" of uit "winstoogmerk", maar geheel uit eigen beweging: omdat hij ervan overtuigd is dat het goed is voor de gezondheid van mens, dier én omdat het goed is voor het milieu. Hieronder leest u de tips van augustus.
Chinees onderzoek naar A2-melk
Voor de eerste keer in de geschiedenis is er onderzoek gedaan naar de verschillen tussen het drinken van A1- en A2-melk bij mensen. Het onderzoek vond plaats onder gecontroleerde omstandigheden, dubbelblind en gerandomiseerd onder 45 proefpersonen uit China. Dit onderzoek, gepubliceerd in het Nutrition Journal, leidde tot een opzienbarende conclusie. Onderzoekers professor Sun Jianqin, Xu Leiming, Xia Lu, Gregory W. Yelland, Jiayi Ni en Andrew J. Clarke toonden aan dat lactose intolerantie hoofdzakelijk te maken heeft met A1 β-caseïne i.p.v. lactose op zich. Lactose intolerantie is niets anders dan een ontstekingsreactie op de BCM-7 molecuul in 'gewone' melk. Aangezien 90% van de Chinese bevolking in de Shanghai regio met lactose intolerantie kampt is dit geweldig nieuws, zij kunnen dus wel A2-melk drinken! U kunt het volledige rapport hier nalezen.
Maar ook in Europa zijn er mensen die kampen met lactose-intolerantie, de verwachting is dat er binnenkort ook onderzoek naar gedaan gaat worden in Engeland en Amerika. In Nederland hoeven we daar niet op te wachten: Ecoboerderij De Haan verkoopt die melk nu al in Ingen!
A2-melk thuisbezorgd ism Slagerij van der Geer
Ecoboerderij De Haan gaat samenwerken met Slagerij van der Geer uit Veenendaal, om de biologische A2-melk aan meer mensen te kunnen aanbieden. Slagerij van der Geer bezorgt z'n puur natuurvlees 1x per maand in het westen van Nederland. Eerlijke produkten, puur natuurvlees van dieren die altijd buiten lopen. Alle produkten zijn vrij van E-nummers, vrij van toegevoegde suikers/zoetstoffen, granenvrij, sojavrij, lactosevrij en (op twee producten na) ook glutenvrij.
Wilt u het via 'De Diepvriesman' laten bezorgen (dat kan in heel Nederland), dan werkt het als volgt: u plaatst uw vleesbestelling via de webshop en geeft aan dat het bezorgd moet worden via De Diepvriesman. De Geer maakt de bestelling voor u gereed en plaatst het in de diepvries. Stuur óók een aparte email met uw bestelling voor A2-melk naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Matthijs zorgt dat de melk bij Van der Geer komt, zodat het bij uw vleesbestelling in de diepvries gezet wordt. U krijgt een mail welke dag uw bestelling bezorgd wordt. De bezorgkosten via De Diepvriesman zijn €10, bestellingen boven €150 worden gratis bezorgd.
Bezorging in west-Nederland kan ook via "eigen route". De minimale bestelgrootte in de webshop is €50, de bezorging kost dan slechts €5 en vanaf €100 is de bezorging gratis. Wilt u heerlijk verse A2-melk meteen ook thuisbezorgd hebben, dan kost dat €1,90 per liter (inclusief kunststof fles). U kunt ook jerrycans van 5 liter bestellen, de prijs is dan slechts €1,75 per liter (met gratis jerrycan die u uiteraard bij het plastic afval gooit om te laten recyclen). Stuur uw bestelling (nadat u het vlees besteld heeft) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de melk wordt samen met uw bestelling van eerlijk en heerlijk grasgevoerd vlees door Van der Geer thuisbezorgd.
Boeken
In de boerderijwinkel vindt u ook boeken over voeding en gezondheid en alles wat daarmee samenhangt, zoals:
- Voeding en fysieke degeneratie, van Dr. Weston A. Price
- Levenskracht uit de Oceaan, van Maynard Murray
- Bodemvruchtbaarheid, een zaak van biologisch denken, van Dr. Hans Peter Rusch.
- Gut and Psychology Syndrome, van Dr Natascha Campbell-McBride.
Diverse nieuwsitems
Wilt u nog meer lezen? Er is een site met 180 onderwerpen en ruim 23.000 reacties, over van-alles-en-nog-wat. Met wereldpolitiek en nieuwsachtergronden, maar ook over voeding en gezondheid. Niet iedereen hoeft alles te lezen, maar als de zomer straks echt voorbij is en er komt een regenachtige herfst, kijk dan eens op het Fa(c)tsforum.
'Gemengd' nieuws (geplaatst 29 juni 2016)
De agrarische sector kent landbouw, veeteelt en 'gemengde bedrijven'. In vroeger eeuwen stond de veeteelt in het gemengd bedrijf in dienst van de akkerbouw. Boeren hielden koeien en schapen vooral voor de mest, om de (zand)grond vruchtbaar te houden. De landbouwproducten waren veelal voor eigen gebruik en voor de naaste omgeving, het afzetgebied was klein. De oogst van zo'n akkerbouwbedrijf bestond uit rogge, haver, gerst, boekweit, spurrie, erwten, bonen en wortelen. Door de schaalvergroting en specialisatie verdwenen de meeste gemengde bedrijven.
De 'specialisatie' in de veeteelt gaat steeds verder: er zijn varkensfokbedrijven en vleesvarkensbedrijven, legkippenbedrijven en vleeskippenbedrijven, melkveebedrijven en vleesveebedrijven. Steeds minder bedrijven - met steeds méér dieren per bedrijf. Deze gespecialiseerde bedrijven werken vrijwel onafhankelijk van de bodem, het zijn meer industriële ondernemingen dan nog echte "boeren". Of dit allemaal wenselijk en verantwoord is… Matthijs de Haan heeft zo zijn eigen ideeën, u leest er meer over op deze website. Maar dat wil niet zeggen dat hij stil zit, Ecoboerderij De Haan vernieuwt weldegelijk! Matthijs de Haan leest 'alles wat los en vast zit', ook struint hij het internet af – continu op zoek naar verbeteringen. Hieronder enkele onderwerpen die hem bezig houden, met links naar de pagina's waar hij het vond. Doe er uw voordeel mee!
Cannabinoïden
Nog niet zo lang geleden werd ontdekt dat de mens over cannabinoïdereceptoren beschikt. CB1 werd ontdekt in 1990, CB2 pas in 1993 - en mogelijk zijn er nog meer receptoren, die bijvoorbeeld de bloeddruk en ontstekingen kunnen beïnvloeden. Op de Engelstalige Wikipedia-pagina staat veel informatie. In Nederland leest u er meer over op de o.a. de site van de Stichting Mediwiet en op de site van Medical Cannabis Supplies. Er is inmiddels ook een apotheek die 'wietolie' op doktersrecept verstrekt, sommige vooruitstrevende zorgverzekeraars vergoeden het ook. In de boerderijwinkel van Ecoboerderij De Haan is de legaal verkrijgbare (want niet psychoactieve) CBD-olie te koop. In deze PDF vindt u meer informatie over CBD en THC.
Propolis en bijenpollen
Honingbijen maken uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars) en andere botanische bronnen een lijmachtige substantie: propolis. Het wordt door de bijen gebruikt om ongewenste openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig antibioticum, het werkt bacterie- en schimmeldodend. Ook wordt er beweerd dat het goed is voor het versterken van het hart, het zou de kans op cataract (grijze staar, vertroebeling van de ooglens) verminderen en een stukje propolis in de mond zou helpen tegen een zere keel of pijnlijke stembanden. Ook kan het helpen bij brandwonden, tegen cariës en voor de behandeling van aften (pijnlijke zweertjes in de mond). Onderzoek naar de geneeskrachtige werking is echter lastig, omdat propolis sterk verschilt per regio en bijennest. Naast propolis (en honing uiteraard…) is er nog een 'bijenproduct': bijenpollen, ook stuifmeelkorrels genoemd (zie de rasterelektronenmicroscoopfoto van stuifmeelkorrels van verschillende bekende planten hiernaast). Bijenpollen kunnen hooikoorts veroorzaken, maar als het stuifmeel in voedsel verwerkt wordt kan het de gezondheid juist ten goede komen. In deze PDF vindt u meer informatie over propolis, in deze PDF over bijenpollen en hier leest u meer over stuifmeel en stuifmeelkorrels.
i9fles
Sinds enkele maanden verkoopt Ecoboerderij De Haan de 'i9fles' in de boerderijwinkel. Het is een glazen drinkfles die "de energetische staat van water verbetert' en 'het menselijk bio-energetisch veld verhoogt', aldus de informatie op de website. Daar leest u meer over de technologie, veelgestelde vragen en testemonials van klanten die de fles gekocht hebben. De i9fles "laat de structuur van water weer terugkeren naar zijn puurste vorm en geeft het de smaak en het effect van een frisse stromende bergbeek'.
Tips van Matthijs
Iedereen kent wel iemand die een (ernstige) ziekte heeft. Matthijs de Haan heeft in zijn zoektochten naar verbetering en vernieuwing veel gelezen en wil dit graag delen met de bezoekers van deze website. Hieronder een aantal voorbeelden.
Kanker - kanker ontstaat omdat er blokkades zijn waardoor er op bepaalde plaatsen niet voldoende energie kan stromen en de cellen zuurstofarm worden doordat het water, de lucht en de voeding niet vitaal en/of geordend is. Enkele punten van aandacht (want voorkomen is beter dan genezen): meer water drinken, maar dan wel vitaal water. Bijvoorbeeld uit een vitaliser van Aqua Aurora (bovis waarde 40 miljoen - en daarna uit een i9fles drinken uiteraard).
Ademen - minder ademen, zodat de cellen weer zuurstofrijker worden (kankercellen hebben geen kans in zuurstofrijke cellen). Meer informatie leest u op de site van de Buteyko-Methode en bij Innerfire van Wim Hof. Ook dagelijks 5x ademen door vitaliser verhoogt het zuurstofniveau in de cellen.
Voeding - eet meer enzymrijke rauwe voeding, zoals rauwe biologische A2-melk en rauwmelkse kefir, rauwe eierdooier (4 à 10 per dag), honing (1 à 2 eetlepels van verschillende soorten rauwe honing), bijenpollen/stuifmeelkorrels (1 eetlepel). Meer info hierover op Voeding is gezondheid, op deze site (praktische gezonde principes) en hier. Advies: doe niet mee met de raw food hype, plantaardige cellulose is niet verteerbaar en moet gekookt worden. De basis moet vitale enzymrijke dierlijke voeding zijn, dan zijn er ook geen supplementen nodig, want dat is slechts symptoombestrijding. Het begint bij de bodem: als er kunst- en drijfmest gebruikt wordt, wordt het een chaos in de bodem, een chaos in de gewassen en vervolgens chaos in degene die die de voeding eten. Dat los je niet op met supplementen.
Tanden - voor de tanden is het beter om naar een biologische tandarts te gaan. Die hebben een bredere kijk op het geheel.
Blokkades - om blokkades te verwijderen die de energiedoorstroming in de weg staan kijk op www.fionageraets.nl of op www.steffreriks.nl . Het gaat niet om mineralen, vitaminen en sporenelementen maar om energie/vitaliteit. Voormalig huisarts Jan Hoogers stopt met zijn praktijk voor natuurgeneeswijzen, maar hier kunt u het boek downloaden. Nog een interessant boek, gratis online te lezen: Zielsoorzaken van ziekte, door Björn Eybl. Of kijk eens bij de MIR-methode, van Mierille Mettes.
Borium, essentieel voor het leven? (geplaatst 23 april 2016)
Al sinds 1963 leeft de gedachte dat borium (Engels: boron) kan helpen bij het behandelen van botontkalking. Borium (ook wel 'boor' genoemd) is een scheikundig element met symbool B en atoomnummer 5. Boorverbindingen waren al in de oudheid bekend. De naam komt van het Arabische buraq voor borax, een mineraal dat het voornaamste erts voor de winning van borium is. Borax is een boraat (natriumtetraboraat), een zout van boorzuur. Borium wordt altijd in gebonden vorm gevonden, bijvoorbeeld in borax; Turkije is veruit de grootste producent.
Omdat er aanwijzingen zijn dat borium / borax van essentieel belang is voor het leven (dit artikel van Lynda Moulton - alias 'Chef Lynda" - heeft 24 verwijzingen...) besloot Matthijs de Haan het aan de koeien te geven, samen met het Keltisch zeezout en de magnesium van Zechsal, in het drinkwater. Hij bemest de groentetuin met er mee en verkoopt het sinds kort aan belangstellenden in de boerderijwinkel, want er zijn meer claims voor de (menselijke) gezondheid dan alleen het voorkomen van botontkalking: het zou groeistoornissen en nierschade kunnen voorkomen, depressie tegengaan en er zijn zelfs signalen dat borium een rol zou kunnen spelen in de behandeling van kanker.
Waar vinden we borium?
Borium komt van nature in het milieu voor: het bevindt zich in de lucht, in de bodem en ook in het grondwater, in zeer kleine hoeveelheden. Planten absorberen borium via de grond en via plantenetende dieren kan het in de voedselketen terecht komen. Mensen kunnen borium binnenkrijgen via fruit, groenten, water en lucht. Wanneer mensen grote hoeveelheden boriumbevattend voedsel zouden eten, kan het boriumgehalte te hoog worden en gezondheidsproblemen veroorzaken. Wikipedia meldt: "Het element en de boraten zijn niet giftig en vereisen geen bijzondere voorzorgen." Maar ook een waarschuwing bij overdosering:"Boorzuur en borax zijn giftig voor het zenuwstelsel, de nieren en de lever van de mens. Zij kunnen worden opgenomen via beschadigde huid. Ook bij gewoon huidcontact kunnen reeds overgevoeligheidsreacties optreden." Teveel is dus niet goed, maar helemaal géén borium is ook weer niet goed. De Universiteit van Oxford concludeert: "Thus, low boron intake is a relevant nutritional concern, which diets rich in fruits, vegetables, nuts, and pulses can prevent." Wilt u nog meer details, hier vindt u een uitgebreid rapport. En borax vindt u in de boerderijwinkel van Ecoboerderij De Haan, voor slechts €5,50 per kg.
Artikel in Aandacht (geplaatst 23 maart 2016)
CC-Aandacht is een informatiemagazine voor leden en donateurs van het Contact Christen Agrariërs (CCA) en verschijnt 4x per jaar. In de eerste editie van jaargang 13 (maart 2016) aandacht voor Ecoboerderij De Haan: "Geloof in bedrijf, Ecoboerderij De Haan pioniert met A2-melk". Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.
In het nieuws bij RTL-Z (geplaatst 2 maart 2016)
Ook landelijke raakt A2-melk meer en meer bekend. De 'zakelijke tak' van RTL bracht een bezoek aan Ecoboerderij De Haan in Ingen om zich te informeren. Dit resulteerde in een kort item wat op 1 maart rond kwart over zes werd uitgezonden op RTL-Z. Opmerking: wegens auteursrechten is deze video in Nederland geblokkeerd. Klik op Guernsey koeienmelk goed voor elk om het rechtstreeks bij RTL-Z te bekijken.
De journalisten aan tafel hadden voordien nog niet van A2-melk gehoord, dat bleek wel uit hun reacties. Bellen met 'deskundigen' loste het ook niet helemaal op, Nederland loopt (helaas) niet voorop bij deze nieuwe ontwikkelingen. Dus hoog tijd voor verdieping - en daarvoor zijn journalisten bij Ecoboerderij De Haan aan het juiste adres. Matthijs de Haan mag gerust een pionier genoemd worden, hij heeft een schat aan kennis verzameld. Elders op deze website leest u daar meer over.
Artikel in Nederlands Dagblad (geplaatst 20 januari 2016)
Vorige week bezocht een verslaggeefster van het Nederlands Dagblad de boerderij in Ingen. Ze schreef een groot verhaal over Ecoboerderij De Haan in de "ND Leven" bijlage, zie de afbeeldingen hieronder. Inleiding van het artikel:
Matthijs de Haan produceert A2-melk, die veel mensen met koemelkallergie wél kunnen verdragen. ‘Ik wil een goed product leveren.’
Het is mistig en nat in de Betuwe. De koeien van biologische boer Matthijs de Haan in Ingen staan in de stal vredig te kauwen op biologisch hooi. Tegenover de melkkoeien en de stier staat het jongvee.
We mogen helaas niet het hele ND-artikel op de site weergeven, klik hier om verder te lezen, bron: Nederlands Dagblad.
Update 21 januari: het artikel werd doorgeplaatst in het RD, zie hieronder.
Nieuw ontwikkelingen (geplaatst 15 oktober 2015)
Er is veel gebeurd de afgelopen maanden, op Ecoboerderij De Haan, maar ook daarbuiten. Op 6 oktober 2015 verscheen er plotseling een film op YouTube, over het Nederlandse ammoniakbeleid. Prof. Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar landbouwwetenschappen WUR en Dr. Jaap Hanekamp van University College Roosevelt in Middelburg (onderdeel van Universiteit Utrecht) en UMass Amherst (onderdeel van de universiteit van Massachusetts USA) zijn hierin zeer kritisch over het verplicht injecteren van mest in de bodem. Matthijs de Haan staat niet alleen, biologische melkveehouderij Kok uit Hoogland bij Amersfoort strijdt al jaren tegen de onzinnige mest-regelgeving, u ziet het in deze film van RTV Utrecht. Injecteren vermindert de uitstoot van ammoniak niet maar doodt het leven in de bodem.
Daarom bemest Ecoboerderij De Haan het grasland al enige jaren op een andere manier, met Keltischs Zeezout, magnesium etc. Matthijs de Haan is er van overtuigd - net als de wetenschappers en collega-boer Kok - dat injecteren slecht is voor het bodemleven. Maar hij gaat nog een stap verder en vindt dat we niet terug moeten naar bovengronds uitrijden van mest maar dat de drijfmest beter gecomposteerd kan worden. Ecoboerderij De Haan gaat het nu proberen zónder drijfmest*. Matthijs heeft onderzoek laten doen door Biomygreen (een onafhankelijk advies- en onderzoekscentrum voor duurzame bodemtechnologie) en op hun advies het weiland ingezaaid met goede bacteriën en mycorrhiza schimmels*. Dat heeft een flinke duit gekost, maar Matthijs vond dat het waard om het evenwicht te herstellen. Vanaf nu is de mest die de koeien zelf op het land brengen voldoende, zo gaat dat in de natuur ook.
Ontwikkelingen A2-melk
Vanaf 10 augustus 2015 is alle melk van Ecoboerderij De Haan puur A2. Voor collega-boeren die geïnteresseerd zijn en zich afvragen of ze A1, A1/2 of A2 koeien hebben: dit kan getest worden door VHL Genetics, het Dr. van Haeringen Laboratorum in Wageningen. Hier leest u meer over test. Elders op deze website ziet u eerder geplaatste informatie over de verschillen tussen A1- en A2-melk, maar ook in het boek van Farm Management and Agribusiness Professor Keith Woodford. U vindt er informatie over ziekte, gezondheid en de 'politiek' achter A1- en A2-melk. U leest meer over het ontstaan van A1-melk, over studies m.b.t. hartfalen, diabetes, autisme, allergieën etc. Steeds meer mensen worden zich bewust van gezonde voeding - en daar hoort gezonde zuivel bij! Zo koos ook Tamminga uit Veenendaal voor de biologische A2-melk van Ecoboerderij De Haan uit Ingen. Sinds enkele weken halen ze hun melk bij Matthijs de Haan, om er heerlijk roomijs mee te maken. Tamminga noemt de Guernsey-koe "de grazende apotheker" en op de site schrijven ze "Tamminga-ijs is puur genieten, dankzij de kaviaar van de koe!". Kijk op hun website voor alle informatie en proef dit heerlijke ijs - heerlijk in zomer en winter!
Nieuwe producten in de boerderijwinkel
Ecoboerderij De Haan is altijd op zoek naar verbetering. Loopt Matthijs tegen iets nieuws of gezonds aan, dan verdiept hij zich er in waarna de keuze wordt gemaakt om er wat mee te gaan doen. Dat geldt ook voor de boerderijwinkel, regelmatig komen er producten bij. Zo is er sinds afgelopen week jonge A2-kaas te koop, gemaakt van de biologische A2-melk van eigen boerderij. De melk wordt nu separaat vervoerd zodat BioKaas Kinderdijk er heerlijke 'Ecoboerderij De Haan' - kaas van kan maken. De A2-kaas van Ecoboerderij De Haan is ook in Kinderdijk te koop, bij BioKaas. Belegen en oude kaas volgen over een aantal weken, die moeten nog rijpen. Een heel ander nieuw product: CBD-olie, biologisch uiteraard. Kenners die aan hun gezondheid werken kennen de eigenschappen van CBD-olie, de wet verbied helaas die gezondheidseffecten hier te vermelden (maar op internet is er gelukkig veel over te vinden...).
* Toelichting: Een mycorrhiza (schimmel) is een mutualistische symbiose (mutualisme is in de ecologie een interactie tussen twee levensvormen, bionten, waarbij beide voordeel hebben van die interactie) van schimmels en plantenwortels. In een ongestoord ecosysteem zijn de wortels van de meeste planten in staat met bepaalde schimmels deze symbiose aan te gaan. Mycorrhiza helpt de graswortels met de aanvoer van water, mineralen en sporenelementen. Ze maken het totale oppervlak van het wortelstelsel 10x zo groot en wel 100x zo efficiënt. De Mycorrhiza schimmels houden ook grote hoeveelheden mineralen vast en maken die opneembaar voor het gras, zodat het Keltisch zeezout, de magnesium en andere mineralen beter in het gras opgenomen worden. Via het gras dat de koeien eten komen deze mineralen en sporenelementen in de melk. Vandaar dat Matthijs de Haan ervoor kiest het zónder drijfmest te doen, omdat drijfmest Mycorrhiza schimmels doodt. Er komen dan door die drijfmest juist mínder mineralen en sporenelementen in de producten en gewassen, met als gevolg dat er zoveel mensen problemen met de gezondheid hebben. Eet gezond en u kunt de (dure en veelal kunstmatige) multivitamines vergeten. Goede voeding is voordeliger dan pillen!
Ecoboerderij De Haan nu 100% A2 (geplaatst 10 augustus 2015)
In de afgelopen twee jaar is Matthijs de Haan gaan omschakelen van A1/A2- naar 100% A2-melk. In november 2013 kwamen de eerste Guernsey-A2-pinken aan, afgelopen week werd afscheid genomen van de laatste 'niet-100%-A2-koeien'. Vanaf vandaag, 10 augustus 2015 is het zover: alle melk van Ecoboerderij De Haan is nu A2-melk. Elders op deze website vindt u waarom dat zulk goed nieuw is, want A2-melk is superieur aan A1-melk, zéker die van Ecoboerderij De Haan. Want als een van de weinige A2-melkveehouders geeft Matthijs de Haan z'n dieren géén preventieve antibiotica en géén krachtvoer. Betere melk dan deze A2-melk vindt u nergens. Kom naar het Betuwse Ingen, neem schone (liefst glazen) flessen mee en proef de heerlijke rauwe A2-melk van 'ouderwetse' kwaliteit!
Op www.HealingFoods.nl staat rauwe melk genoemd als superfood. Maar dan wel de juiste rauwe melk:
- "Stipt op 1 staat rauwe melk van weidekoeien van een van de oude rassen die in een natuurlijke wei staan. Dus geen suikergras. Suikergras bevat, zoals de naam al aangeeft een hoog gehalte aan suikers. Speciaal door mensen gekweekt om koeien snel te laten groeien en veel te laten produceren." Dit sluit 100% aan bij Ecoboerderij De Haan: weidekoeien, oude rassen (met A2-melk!) en géén 'suikergras' bij Ecoboerderij De Haan!
- "Kun je niet aan rauwe melk of boerenkaas (boerenkaas is gemaakt van rauwe melk) komen? Dan is een tweede optie om kefir te maken van gepasteuriseerde volle, biologische melk van Jersey of Guernsey koeien die in de wei staan. Je kunt ook yoghurt kopen van deze koeien." Ook dit is opgelost door Ecoboerderij De Haan: rauwe 100% A2-melk, A2-kaas en ook rauwmelkse kefir, yoghurt en hangop - allemaal verkrijgbaar in de boerderijwinkel in Ingen!
- "De derde beste optie is om biologische volle, 'zure' melkproducten (yoghurt, karnemelk, kefir, kwark) en boerenkaas te eten." Hiermee bedoelen ze uit de supermarkt - maar waarom zou je voor de op twee na beste oplossing kiezen als er betere producten zijn?
U kunt het hele artikel nalezen in deze pdf.
Magnesium - een essentieel mineraal (geplaatst 2 juni 2015)
Het belang van magnesium in de voeding wordt vaak onderschat. Een voorbeeld: patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboud UMC vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling. Magnesium is belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt o.a. voor samentrekking van onze spieren, regelt de activering van zenuwen en zorgt voor stevige botten.
Wie op internet gaat zoeken vindt nog veel meer over magnesium. Magnesium staat in de top-3 van de meest essentiële levensbehoeftes van de mens (nummer 1 en 2 zijn zuurstof en water). Amerikaans en Zweeds onderzoek wijst uit dat de inname van magnesium in Europa véél te laag is. Door overbemesting, industrieel 'voedsel', verpakte groenten, schrale bodem en landbouwgif is de magnesium helaas grotendeels uit onze voeding verdwenen. Volgens een Zweeds onderzoek zijn hartritmestoornissen en hartinfarcten bij mannen enorm toegenomen, dit zou o.a. te wijten zijn aan een tekort aan magnesium. Een groot Amerikaans onderzoek noemt het magnesiumniveau in de westerse voeding marginaal. Een ander onderzoek toont aan dat door een magnesiumtekort niet alleen het aantal hartinfarcten en gevallen van hoge bloeddruk toeneemt, maar dat het ook de oorzaak van diabetes kan zijn. Bij ouderen wordt het tekort aan magnesium in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en Alzheimer.
De Franse kinderarts Dr. Marianne Mousain-Bosc schreef een boek over magnesium. Ze is magnesiumspecialist en vertelt in het boek hoe ze het leven van hyperactieve, autistische, epileptische en spasmofiele kinderen heeft verbeterd - met een behandeling op basis van magnesium... Op een gezondheidspagina van NU.nl leest u nog meer over magnesium, met verwijzingen naar diverse wetenschappelijke artikelen. Ook op www.voedingisgezondheid.nl vindt u veel waardevolle informatie over magnesium.
Ecoboerderij De Haan verspreidt 250 kg magnesiumchloride per hectare op het weiland. Het doel is magnesium op een natuurlijke manier (via het gras en de koeien) in de melk te krijgen, zodat de melk nóg gezonder wordt. Matthijs de Haan is er van overtuigd dat mineralen belangrijk zijn voor de gezondheid - van mens en dier. Daarin staat hij niet alleen, in Australië bestaat een industrie die hier vrijwel onbekend is: een industrie gebaseerd op nutriënten uit de oceaan. Gerry Amena uit Queensland verspreidt de boodschap: "Geen mineralen - Geen gezondheid". In dit interview leest u er meer over.
Vele soorten melk - maar welke is gezond? (geplaatst 18 februari 2015)
Er zijn veel soorten melk: volle melk, halfvolle melk, magere melk, gepasteuriseerde melk, gesteriliseerde melk, nepmelk (van soja) - noem maar op, elke supermarkt staat er vol mee. De ene nog 'veel gezonder' dan de andere als we de reclame mogen geloven. Maar is dat wel echt waar?
Wist u dat er een nog een heel ander soort melk is? Wist u dat de melk eeuwen geleden veranderd is en dat A2 melk de oorspronkelijke ouderwetse gezonde melk is? In Nederland drinken we bijna alleen maar A1 melk en die soort is veel minder gezond. Hier leest u in het kort hoe het zit en in dit artikel wordt de wetenschap achter exorfinen en caseïne nader uitgelegd.
Bemesten van het grasland (geplaatst 4 januari 2015)
De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen zorgt ervoor dat er voor iedere boer een onafhankelijk bemestingsadvies beschikbaar is. Maar Ecoboerderij De Haan heeft een geheel eigen visie op het bemesten van het land. Er wordt o.a. extra Keltisch zeezout, kobalt, magnesium, selenium en zwavel over het grasland uitgereden. Waarom leest u in dit artikel.
Waarom Keltisch zeezout?
Gras groeit altijd en overal, het groeit op alles en op niets. Het is de meest voorkomende groene plantensoort en het is een echte overlever. Waarom zou je dat bemesten, het groeit toch vanzelf? Maar als er één gewas is waarmee het zeer dankbaar telen is op zeemineralen, dan is het wel gras. Geef gras pure levenskracht in de vorm van zeemineralen en het zal letterlijk alle mineralen en spoorelementen in zich opnemen. Dit in tegenstelling tot andere planten die een keuze maken uit het 'menu' dat ze via zeemineralen voorgeschoteld krijgen. De geldende opvatting is dat veel planten, met name gras, stikstof nodig hebben om te groeien. Stikstof bevordert weliswaar snelle plantengroei, maar teveel stikstof werkt onvoldoende voedend om voor werkelijke gezondheid van de plant te zorgen.
Goede voeding is een goede gezondheid, het is de brandstof die de motor draaiende houdt. Zeemineralen werken voedend omdat ze alkaliseren en mineraliseren en daarmee ziekte en verzuring buiten de deur houden. De natuurlijke afweer van de plant wordt ondersteund. Planten hebben mineralen nodig. De plant komt op een natuurlijke manier wel aan zijn stikstof, net als koolstof en zwavel, omdat deze in de atmosfeer (lucht, regenwater) zitten. Dit zijn levenscheppende substanties. Zeemineralen moeten hier in de visie van Matthijs de Haan ook onder gerekend worden.
Zeemineralen bevorderen niet alleen een snelle groei, maar vooral een gezonde groei. Bij geen enkel gewas is dit zo goed zichtbaar als gras. Zelfs al is het verschil niet zichtbaar ten opzichte van gras dat op een andere manier bemest is, dan nog zal elke grazer onmiddellijk kiezen voor op zeemineralen geteeld gras, omdat het 'weet' dat gras met zeemineralen een betere voedingswaarde heeft. Op zeemineralen geteeld gras bevat namelijk naast een gebalanceerd complex van mineralen en spoorelementen ook zeer veel chlorofyl. Het is dus goed voor het gras en de grazer. Melk of vlees van deze dieren is daarmee weer beter voor de mens. Er wordt hiermee een kringloop in werking gezet die letterlijk begint bij een goede bodem. Het woord 'land-bouw' krijgt daarmee zijn oorspronkelijke betekenis terug.
Waarom Kobalt?
Een tekort aan kobalt heeft een nadelige invloed op de gezondheid van melkvee: een slechtere werking van de pens, minder eetlust en slechtere bevruchtigingsresultaten. Ook treedt er vaak bloedarmoede op. Gebrekverschijnselen zijn een dof haarkleed, overmatige likzucht en het eten van boomschors, vuil gras of zelfs grond.
Ook voor de mens kan een kobalt tekort bij melkvee ernstige gevolgen hebben. Kobalt tekort wordt geassocieerd met 'Johne's disease', wat weer in verband wordt gebracht met de ziekte van Crohn bij mensen, zie dit artikel in The Lancet. Een kobalt tekort bij het melkvee kun je dus maar beter voorkomen, vandaar dat Ecoboerderij De Haan kiest voor extra bemesting met kobalt.
Waarom magnesium?
Magnesium speelt (samen met calcium) een belangrijke rol bij de werking van spieren. Calcium zorgt - simpel gezegd - voor het aanspannen van de spieren en magnesium voor de ontspanning. Iedereen, ook een koe, heeft dagelijks een hoeveelheid magnesium nodig, het wordt maar beperkt in ons lichaam opgeslagen. Magnesium zit 'ingebouwd' in het botweefsel, magnesium, calcium en fosfor vormen immers de bouwstenen van het skelet. Bij een magnesium tekort in de bloedsomloop wordt het onttrokken aan het bot, dit proces heet demineralisatie. Bij een langdurig magnesiumtekort zal het skelet verzwakken, dan ontstaan er makkelijker blessures.
Magnesium wordt door zogeheten 'oplosmijnbouw' gewonnen uit zechsteinzout, diep in de grond in Veendam. Via een buis wordt water in de bodem geïnjecteerd om een magnesiumzoutlaag op een diepte van 1.500 tot 1.800 meter op te lossen. Het opgeloste zout wordt via een andere buis naar de oppervlakte gebracht. De leverancier kan als een van de weinige bedrijven bij productie een zuiverheid van 99% garanderen.
Koeien houden niet van magnesium in het drinkwater, dat smaakt bitter. Mensen kunnen extra magnesium toedienen via de huid, het opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in de cellen waar het zijn heilzame werk kan doen. Maar een koe een magnesium (voeten)bad geven is wat moeilijk, daarom wordt het grasland extra bemest.
Waarom selenium?
Ook selenium (ook seleen genaamd) is een belangrijk sporenelement, voor de mens maar ook voor rundvee is het goed. Een gebrek aan selenium in de voeding kan leiden tot cardiomyopathie (hartspierziekte) bij de mens. U kunt het natuurlijk gaan slikken als supplement, maar door de extra bemesting van Ecoboerderij De Haan komt het van het gras via de koe in de rauwe melk.
Matthijs de Haan kiest er voor selenium via bemesting in de voeding te krijgen, niet via krachtvoer. Organisch selenium (dus via bemesting van het land) heeft een voordeel t.o.v. krachtvoer: het wordt beter door het vee opgenomen en opgeslagen. Daardoor heeft het dier grotere reserves en worden hogere Se-waarden in het bloed waargenomen.
Waarom zwavel?
Zoals hierboven aangegeven zit er al zwavel in de atmosfeer. Denk aan de 'zure regen' die ontstaat wanneer zwaveldioxide, stikstofoxiden, ammoniak en vluchtige organische stoffen oplossen in de regenwolken. Maar door met extra zwavel te bemesten komt er meer methylsulfonylmethaan (MSM) in het gras. MSM wordt ook als voedingssupplement verkocht, deze organisch zwavel is essentieel voor verschillende belangrijke lichaamsprocessen.
Maar waarom zou je (kunstmatige) supplementen slikken als het in een natuurlijke vorm in de voeding zit, zoals in de rauwe melk van Ecoboerderij De Haan? MSM is volgens insiders goed bij huid-, haar-, spier-, pees-, gewrichtkapsel- en gewrichtsproblemen, ontstekingen en vernauwde bloedvaten. Door het grasland extra met zwavel te bemesten komt er meer MSM in de melk, vooral als de koeien buiten vers gras krijgen zit er veel zwavel in het gras.
Duidelijk artikel over het verschil tussen echte rauwe melk en het 'witte goedje' dat in de supermarkt verkocht wordt (geplaatst 13 aug 2014, update 15 nov 2014)
Update: "Melk" is flink in het nieuws. Het ANP meldde eind oktober dat Zweedse onderzoekers ontdekt hebben dat veel melk drinken helemaal niet zo gezond is als vaak wordt beweerd en dat melk de kans op botbreuken niet verkleint. De bevindingen werden gepubliceerd in het British Medical Journal, u kunt het volledige onderzoek daar nalezen. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners zijn. Maar... Gaat dit onderzoek wel over echte melk, rauwe melk van de boerderij? Dat onderscheid wordt niet gemaakt door de onderzoekers uit Zweden. Ze onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid 10 tot 20 jaar in de gaten dmv vragenlijsten. Rauwe melk van grasgevoerde koeien is écht wat anders als "melk" uit de supermarkt, dus onderstaand artikel is nu nog meer van belang. Lees het en trek zelf uw conclusies.
Bij 'Links' is - met persoonlijke toestemming van de auteur - een mooi artikel toegevoegd over de verschillen tussen melk van de boer en wat u in de supermarkt aantreft. Lees De verdwenen smaak van melk, geschreven door Petra Essink. Op een prachtige manier wordt beschreven waarom we echte rauwe melk zouden moeten drinken, in plaats van "een vetloos dood product dat onze gezondheid schaadt". Dit artikel verscheen in 2010 in het tijdschrift "Seizoener", een onafhankelijk tijdschrift voor (en door) scholen. Eén opmerking over de tekst: "De melk had een duidelijke 'stalgeur' en de smaak was een beetje 'koeiig'" staat er in de tekst - maar dat geldt niet voor de rauwe melk van Ecoboerderij De Haan! Die geur en smaak komt door het voeren van nat kuilgras - en dat doet Matthijs de Haan niet, waardoor zijn rauwe melk echt héérlijk smaakt! Lees het artikel en stuur het door naar iedereen die geïnteresseerd is!